Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

čtvrtek 23. února 2012

Příbuzenské klubko stále zamotané

V listopadu minulého roku jsme se pokusili rozmotat jedno příbuzenské klubko Jana Šemíka, domkáře z Ovesné Lhoty (č. 16). Nyní jsem narazil na doplnění příběhu. Archiv matrik číhošťské fary jsou k dispozici na webu. V inventárním seznamu lze u některých farností nelézt http odkazy na zip soubory. Stáhnul jsem si matriku narozených z let 1858-1890. K úřadu v Číhošti byly tehdy přifařeny vesnice Číhošť, Kynice, Nezdín, Horní Prosíčka, Dolní Prosíčka, Hroznětín, Tunochody, Vlkanov, Zdeslavice. A našel jsem v roce 1881 narození nemanželského dítěte. Děvče se narodilo v Tunochodech 27. února. O den později bylo pokřtěno a dostalo jméno  Antonie. Matka Marie, která sama byla nemanželskou dcerou Kateřiny Čepkové a vnučkou nádeníka, sloužila na velkém statku č. 13.
Všimněme si textu, který byl dopsán až dodatečně. Marie měla po několika letech, 3. února 1884, v Ovesné Lhotě svatbu. Vzala si Jana Šemíka, ten se dodatečně přihlásil k Antonii a byl zapsán za přítomnosti dvou svědků jako otec.  U jiného narozeného děcka, Marie z č. 24, zůstal otec neznámý. 
Farář v Číhošti prováděl zápis pravděpodobně až v roce 1904, kdy už otec Jana Šemíka, František, byl po smrti. Když se Janovi a Marii Šemíkovým narodil na Štědrý den r. 1884 syn Josef, žili v Ovesné Lhotě na č. 16. V dodatečném zápisu v číhošťské matrice je ale uvedna Ovesná Lhota č. 50. Že by chyba?

Žádné komentáře:

Okomentovat