Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

neděle 9. září 2012

Šemíkovi z Mladé Vožice

V době, kdy se Adam Šemík usadil ve Smrdově a zakoupil chalupu, tedy v roce 1651, narodila se asi 50 km jihozápadně Magdaléna Šemíková.
Otec Jiří Šemík pravděpodobně žil v Mladé Vožici i v roce 1678, jak je zachyceno zde. Berní rula v roce 1654 skutečně uvádí v souvislosti s Mladou Vožicí jméno Šemík. Píše se tam však, že "Šemíkovská chalupa je pustá".
Soupis podanných z roku 1651 nám v případě Mladé Vožice bohužel nepomůže, protože tehdejší majitel panství Kryštof Karel Přehořovský z Kvasejovic označil šmahem všechny své poddané za katolíky a jmenný seznam nedal vyhotovit.

Naštěstí se zachovala matrika, která začíná pro Mladou Vožici rokem 1650. Tehdy se v matrikách narození zapisovaly křty, a ne dny narození. Přesný den můžeme tedy jen odhadovat na jeden či dva dny před křtem. Matrika byla digitalizovaná, a tak lze zápis o narození najít vlevo, druhý zápis zdola.
19.3.1651 pokřtěna jest dcera Magdaléna, otec Jiří Šemík, matka Anna
Jiří Šemík byl nejspíš vrstevníkem Adama Šemíka ze Smrdova. I Adamovi se v roce 1651 narodila dcera. Jmenovala se Kateřina a matka se shodou okolností také jmenovala Anna. To, zda Šemíkovi v Mladé Vožici a v okolí Smrdova měli společného něco více, než jen jméno, je otevřené. Nevypadá to příliš pravděpodobně, ale kdo ví?

Žádné komentáře:

Okomentovat