Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

sobota 22. června 2013

Pražské hřbitovy

Letos v zimě jsme navštívili Olšanské hřbitovy a našli jsme několik hrobů se jménem Šemík. Před několika týdny jsem narazil na zajímavý web, kde lze dohledat jména pohřbených na téměř 30 pražských hřbitovech.
Jaroslav Šemík (*15.1.1950 + 2.6.1952)
Po zadání příjmení Šemík a Šemíková se objeví seznam, který obsahuje navíc i podobný počet příjmení Semík(ová). Bylo by zajímavé zjistit, zda navzdory rozdílu v háčku nad "S" mohli lidé těchto dvou příjmení mít (či nemít) společné kořeny. Já jsem spíš skeptický. Jádro "klanu" Semíků směřuje do kraje pod Krkonošemi a okolí města Jičína.
I když... v době třicetileté války bylo toto území v moci Albrechta z Valdštejna. Po chebském atentátu v roce 1634 bylo Valdštejnovo vévodství konfiskováno a rozdrobeno do mnoha panství. Podobně tomu bylo na Trčkovském dominiu od Jeníkova Golčova až po Jeníkov Větrný. V té době došlo jistě k migraci mnoha lidí, kteří se snažili přežít válku. A v té době se Šemíkovi objevují v okolí Smrdova. Hypotéza je to hodně divoká. Tady by pomohla snad jen genetika. Známější osobností s příjmením "bez háčku" byl vojenský kartograf Matěj Semík, který se narodil u Nové Paky. Byl to mimo jiné i Sokol a člen Klubu českých turistů.
Ale zpět k pražským hřbitovům a seznamů hrobů, kde je uvedeno příjmení Šemík(ová). Na Olšanech má místo posledního odpočinku i Jaroslav Šemík, který jako Sláveček zemřel 2.6.1952 v necelých dvou a půl letech. Hrob patřil rodině Štafkově. Kdo byli Slávečkovy rodiče?

Šemík JanOLŠANY0067d138Hřbitovní správa Olšany
Šemík JaroslavOLŠANY008121019Hřbitovní správa Olšany
Šemík JíříZÁBĚHLICE216Hřbitovní správa Vinohrady
Šemík KarelZÁBĚHLICE216Hřbitovní správa Vinohrady
Šemík KarelOLŠANY00411471Hřbitovní správa Olšany
Šemík LadislavOLŠANY003613Hřbitovní správa Olšany
Šemík OldřichMALVAZINKYBI419Hřbitovní správa Malvazinky
Šemík PavelOLŠANY00516149Hřbitovní správa Olšany
Šemík RichardOLŠANY0067d138Hřbitovní správa Olšany
Šemík RudolfOLŠANY0063108Hřbitovní správa Olšany
Karel přišel do Prahy z Ovesné Lhoty a Marie byla rodem z Prahy. Měli syna Oldřicha, který by mohl být se svou ženou Marií pochován na Malvazinkách. Také Jan se narodil v Ovesné Lhotě. Jeho život zanechal několik stop, a  tak se o jeho osudu zmíním v některém z dalších příspěvků.

Šemíková BedřiškaZÁBĚHLICE1178Hřbitovní správa Vinohrady
Šemíková JanaOLŠANY00516149Hřbitovní správa Olšany
Šemíková MarieOLŠANY00516149Hřbitovní správa Olšany
Šemíková MarieMALVAZINKYBI419Hřbitovní správa Malvazinky
Šemíková MarieOLŠANY00411471Hřbitovní správa Olšany
Šemíková RosalieOLŠANY0067d138Hřbitovní správa Olšany
Šemíková TerezieOLŠANY0099688Hřbitovní správa Olšany
U graficky podobných jmen (Šemík/Semík) se teoreticky mohla stát chyba při zápisu do matriky. A tak se mohl stát ze Šemíka Semík. O pečlivosti při zápisech do matrik bylo napsáno už poměrně hodně a každý badatel narazil nebo narazí na nějakou nesrovnalost. Na druhou stranu v německy psaných matrikách je "Š" psáno jako "Sch". To by případné záměně "nepomáhalo".
Staré matriky všech pražských částí, jsou dostupné v Archivu hlavního města Prahy. Nedávno tam byl den otevřených dveří. Na fotografii vlevo je zachycen rozsáhlý archivní areál na Chodovci. V popředí je Archiv hl. m. Prahy a vzadu barevná budova, místními zvaná Disneyland, patří Národnímu archivu a Státnímu oblastnímu archivu Praha. Tam jsou uložené matriky a další archiválie z oblasti Středních Čech. Část historických matrik už je digitalizovaná, a tak můžete začít hledat na internetu. Dřív nebo později ale stejně do archivu zavítáte. Jedním s příznaků rychlokvašeného "profesionálního" genealoga je, že nabízí svoje služby a myslí si, že vše dohledá po internetu.

Žádné komentáře:

Okomentovat