Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

úterý 16. července 2013

Když něco nezapadá do sebe

Když navštívíte Kutnou Horu, narazíte na živelně vzniklé město, které vyrostlo na ložiscích stříbrných rud. Vše začalo na přelomu 13. a 14. století v části města Sedlec. Tamější klášter, který po bitvě na Moravském poli třel bídu s nouzí, rychle bohatne, neboť na jeho pozemcích se začalo ve velkém dobývat stříbro.

Sedlec - hřbitovní kostel Všech svatých
s kostnicí
Zajímavým místem je Kostnice, kde se dá silně prožít představa o množství předků v plynutí času. Memento mori, pamatuj na smrt, ale život jde dál. Kosti a lebky několika desítek tisíc těch, kteří tu byli před námi. Intenzivní pocit, že stojíte na ramenou předchozích generací. Dva rodiče, čtyři prarodiče. S každou předchozí generací se násobí dvěma počet lidí, kteří se museli někdy a někde setkat, aby se i vám na ramena mohli jednou postavit vaši potomci. Dvojková soustava v praxi. Dvě na jedenáctou nebo na dvanáctou? To je přibližně počet našich předků do doby života Adama Šemíka. Čtyři tisíce pra pra babiček a pra pra pra dědů. O století dál před Adama, kam už nedosáhne pravděpodobně žádná písemná zmínka o rodu Šemíků, naroste pyramida předků nad třicet tisíc. Dostáváme se na začátek 16. století. Poloslepý sedlecký mnich skládá z exhumovaných kostí velké pyramidy. Dnes je v podzemní kapli kostela Všech svatých možnost prožití společnosti ostatků téměř čtyřiceti tisíc předků.
V okolí hřbitovního kostela se opět pohřbívá. Člověku až zatrne, když zde náhodou objeví náhrobek, a na něm jméno - Šemíková. Na náhrobku je společně s Helou Šemíkovou (*1911+1931) uvedeno pravděpodobně jméno její matky Marie Šemíkové (*21.5.1883 +24.10.1935). Že žil v Kutné Hoře někdo toho jména, už víme. Marie Šemíková ze Smrdova se narodila roku 1870 a zemřela v Kutné Hoře v roce 1952. V roce 1883 se ale také narodila v Ovesné Lhotě ženě místního koláře Václava Šemíka dcera Marie. V matrice narozených je uvedeno datum 24. září. V roce 1908 měla mít svatbu v Kutné Hoře. Datum narození nezapadá, i když rok narození a předpokládaná doba svatby navozuje možnost chyby, kterou kamenická dílna Antonína Podpěry ze Světlé nad Sázavou vytesala na náhrobku u sedlecké Kostnice? Důkaz by měl být k nalezení v kutnohorské živé matrice.

Žádné komentáře:

Okomentovat