Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

neděle 16. března 2014

Ze Smrdova do Bačkova

Bačkovská linie dlouho odolávala odhalení původu prvního zde usazeného Šemíka. Ve třicátých letech 18. století tam sice několik let žil Jakub a Kateřina (rodem Neckářová), ale posléze je už matriky zmiňují ve Zboží a na Vrbici. Nápověda přišla až s objevem zápisu svatby z roku 1818. Koncem května se ženil Václav Šemík, syn po nebožtíkovi Štěpánovi, domkáři z Bačkova. Nevěsta Marie Thamová z Tisu a místo svatby - Bačkov č. 1. Tam bylo sídlo místního velkostatku se zámečkem, jehož zbytky stály ještě před několika lety.
28.5.1818, Václav (27 let) a Marie (19 let)
O rok později (1819) žijí manželé Šemíkovi při narození prvního syna Františka v Bačkově č. 28. Pátrejme ale po otci Václava. Jméno Štěpán není mezi Šemíky běžné. Zatím jsem objevil pouze jediného. V roce 1753 byl 23. prosince pokřtěn tímto jménem syn Jana Šemíka ze Smrdova.
O 28 let později se narodila Alžběta. Dva měsíce před tím, co si matka Anna Malinová vzala otce Štěpána Šemíka. A tak přes místo, které je zmiňováno u jejich svatby jako "nova villa", se dostávají do Bačkova.
22.1.1782 svatba Anny a Štěpána
Zda to bylo přes Novou Ves u Leštiny nebo přes jinou vesnici, o tom mám u domkáře Štěpána k dnešnímu dni příliš málo informací.
Marie Troubová (*1854)

Co však víme jistě, že během dvou generací, Václavem počínaje, žilo v Bačkově ve třech chalupách více jak deset dětí s příjmením Šemík(ová). Václavovi tři synové žili s rodinami v č. 28, 17 a 14. A to se navíc v Bačkově (v roce 1860) ještě na pár let usadil na č. 19 Josef Šemík z Ovesné Lhoty.

Mezi posledními, kdo žil z rodu Šemíků v Bačkově, byla Marie Troubová, roz. Šemíková, která se narodila v č. 14. Fotografii mi laskavě poskytl její prapravnuk pan Chmelař. Podle jemu známých informací měli manželé Marie Šemíková a Josef Trouba cca 12 dětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat