Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

úterý 3. února 2015

Není Karel jako Karel

Národní politika, 19.8.1921
Koncem 19. a začátkem 20. století se narodilo několik chlapců, kteří byli pokřtěni jménem Karel a zdědili po otci příjmení Šemík. O nejstarším (*1874) z nich jsem už psal. Odešel z Ovesné Lhoty do Prahy, přesněji na Žižkov, který tehdy byl ještě samostatným městem. Později zakotvil v Holešovicích a nebylo jasné, jestli po skončení I. světové války zůstal u řeznické profese.
Jak vidno ze zprávy v tisku je patrné, že obchodníkem v oboru řeznickém Karel zůstavá i počátkem dvacátých let, kdy se stále projevovaly poválečné potíže v zásobování potravinami.

Další nositel jména Karel už zde byl také zmíněn. Poslední stopa vedla do Olomouce. Před mou jednou pracovní cestou do města na Hané jsem oslovil tamní matriku s prosbou, zda existuje záznam o úmrtí Karla Šemíka (*1886). A měl jsem štěstí.

+13.1.1937 v Olomouci Karel Šemík
Syn Františka, vrchní celní tajemník, bydlel v závěru svého života s manželkou v Olomouci, Nádražní ulici č. 9 (dnes Jeremenkova). Jméno manželky sice neznáme ale,...

...vzhledem k poznámce, že se svatba konala roku 1919 ve Smrdově, můžeme zkusit úřad ve Světlé nad Sázavou, kde je v tuto chvíli matriční kniha uložena.

Nedávno jsem popisoval, jak po nálezu hrobů na pražském hřbitově v Záběhlicích, přes záznamy ze sčítání obyvatel, pátrám po rodině Václava Šemíka (*1867), ve které žil i Karel (*1907).
Karel Šemík se nar. 2.6.1907 v osadě Práče (dnes Praha Záběhlice)
Podařilo se mi v matrikách AHMP objevit záznamy o narození sourozenců Emilie, Karla, Boženy a Marie - všichni ve farnosti Hostivař. Nejstaršího Václava (*1895) jsem objevil v Kolodějích.

Tři muži stejného jména. Otec řezníka byl sedlákem v Ovesné Lhotě. Úředník se narodil ve mlýně mezi Lhotou a Smrdovem. Čím byl Karel (*1907), nevíme. Narodil se v pivovaru jako dítě kočího.

Žádné komentáře:

Okomentovat