Vybraný příspěvek

Drobný výklad pravidel

V průběhu uplynulých let krystalizovalo desatero klanu Šemíků, které bych rád okomentoval. Pravidla "od Adama" začala vznikat me...

čtvrtek 16. července 2015

Překvapivé rozuzlení

Někdy se můžeme posunou, aniž bychom našli informaci na internetu, aniž bychom museli navštívit patřičný archiv.
24.7.1943, Oldřich Šemík & Marie Sušická, Studená u Telče
Nedávno jsem popisoval, jak se nám podařilo kontaktovat potomky Šemíků z Jiříkova, vísky ležící mezi obcemi Habry a Kámen. U oddacího listu prázdné místo v kolonce "Vater - Otec" znamená, že ženich Oldřich Šemík zdědil příjmení po matce Anežce. Nebudu se pouštět do podrobného pátrání po biologickém otci. Snad jen zmíním vzpomínku pamětnice, kdy otcem Oldřicha měl být některý z vojáků, který se nevrátil po konci světové války domů. V Jiříkově stojí památník a na něm jména sedmi místních mužů, kteří se stali obětí prvního velkého válečného konfliktu ve 20. století. Oldřich se narodil 28. června roku 1918.

Nedávno zveřejněná kartototéka padlých v 1. světové válce nám umožnila dohledat některé jiříkovské muže, jejichž jména jsou připomínána na památníku. Ne všechny se podařilo dohledat. Je zajímavé, že Jan i Josef Bártovi zemřeli v nedaleké Čáslavi, resp. Kutné Hoře.
Karel Šemík  (*1897) zemřel velmi mladý, ale bohužel jsem nenalezl o okolnostech jeho smrti nic bližšího. Paní Jiřina Šemíková si nevzpomíná, že by se o Karlovi doma mluvilo.
Václav Šemík (*1863) původem z Bačkova
Zato si vzpomíná na návštěvy u příbuzných v Krupé. Někdy na začátku let šedesátých tam pravděpodobně žil Oldřichův strýc Antonín s rodinou. Již dlouho jsem měl Šemíky z Knyku zařazené s otazníkem. Odkud do obce nedaleko od Krupé přišli? Podle všeho z Jiříkova. Z čeho tak usuzuji? Jiřina Šemíková, můj strýc z Rozsochatce i potomci Františka Šemíka z Knyku vzpomínají na dobrovolného hasiče, který jako mladý tragicky zemřel (kolem roku 1962?) v Krupé. Nevím, zda v Horní či Dolní. Na to by nám mohla odpovědět živá matrika zemřelých v Havlíčkově Brodě. Právě způsob odchodu Jana Šemíka z tohoto světa mi pomohl po více jak 50 letech dedukovat, kdo byli jeho rodiče a prarodiče. Podle vzpomínek příbuzných se Jan narodil v osadě Pouch u Kojetína.

Žádné komentáře:

Okomentovat